Foto Splendid
o serie de albume ce prezintă temele majore din opera lui Costică AcsintePrefață
Când am văzut cartea asta, adică pdf-ul cu fotografii, m-am speriat, deși Cezar Popescu, descoperitorul lui Costică Acsinte, îmi spusese că ar vrea ca în acest volum să fie numai imagini de femei. Îmi plăcuse mult ideea, titlul așijderea, dar, când am deschis documentul, am amuțit. În fața mea, chipuri, trupuri și atitudini de femei din vremuri demulte, despre care eu nu știu decât din cărți, din filme, din cântece și din alte fotografii. Recunosc, în primele clipe, m-am blocat.
[…] M-am liniștit și mi-am dat seama că această carte cere ea să fie una de povești. Așa că am scris aici o sută paisprezece povești mici ca netsuke-urile, de miniaturi de după-amieze și de seri de vară ori poate de toamnă sau de iarnă sau, de ce nu?, de dimineți de primăvară, în care oamenii se-adună și se spun lângă fotografii vechi, în vieți noi.
— Ana Barton
Postfață
De pe după umărul lui nea Costică, vedeam cum femeile își aranjau mai întâi gulerele. Despre acele „rame“ din dantelă sau catifea ori blană, dichisite tocmai ca să pună în evidență chipul, să stabilească un rang social, să sugereze o stare civilă sau să declare o disponibilitate de comunicare… Da, s-ar putea scrie un volum întreg despre gulere.
[…]Toate lucrurile astea le-am gândit privind fotografiile trimise de Cezar Popescu, prin august 2016, cu propunerea de a le alătura caligrafiile mele, la fel ca în volumul precedent, Viața Socială. Le-am privit cu nesaț, m-au bucurat, m-au emoționat. Apoi au venit textele Anei Barton. Și nimic n-a mai fost doar încântare vizuală, ci o profundă și empatică și năucitoare lectură.
— Anca Ciuciulin
Mulțumim pe această cale doamnei Tatiana Pop (SC Orion SRL) și doamnei Aurelia Ciupercă (Asociația E Pluribus Unum) pentru sponsorizările generoase ce au făcut posibilă apariția acestui volum.
Texte
Textele integrale din prezentul volum pot fi obținut în mod gratuit, în format PDF.