Select Page

Foto Splendid

o serie de albume ce prezintă temele majore din opera lui Costică Acsinte

Vol I: Viața socială

Coperta volumului I din seria Foto Splendid, denumit Viața socială

Comandă cartea

Albumul poate fi cumpărat online.

Cuvînt înainte

Nu sînt etnolog și nici antropolog, nu sînt critic de artă și nici istoric. Nu sînt multe. Însă, ce pot spune cu siguranță este că iubesc fotografia și în special pozele lui Acsinte. Iar acest prim volum (sper să nu fie și singurul) l-am conceput ca un instrument, ca materie brută dacă doriți, pentru viitoare studii de istorie, etnologie sau antropologie. M-am ferit pe cît am putut să influențez modul în care fiecare percepe pozele lui Acsinte — acesta fiind și principalul motiv pentru care pozele din carte sînt atît de mici: exact cum le-ar fi printat nea Costică, la scară naturală, 1:1.

Chiar înainte de a trimite albumul la tipar, am reușit să includ în carte și o mărturie. Mărturia celui ce a descoperit plăcuțele lui Acsinte, pe vremea cînd era director de muzeu. Domnul în cauză se numește Răzvan Ciucă și, fără clarviziunea dânsului, astăzi probabil nici măcar nu am fi știut că a existat un fotograf Costică Acsinte.

— Cezar Popescu, îngrijitor de plăcuțe

Prefață

Până în urmă cu vreo trei ani, numele lui Costică Acsinte nu evoca nimic semnificativ decât, cel mult, pentru un grup restrâns de cetățeni ai Sloboziei, care îl cunoscuseră personal sau care își aminteau să se fi fotografiat în atelierul lui cu ocazia unor evenimente din biografia personală. Începând din 2013, de când Mario-Cezar Popescu și-a inițiat ambițiosul plan de restaurare și recuperare a moștenirii fotografice lăsată de Costică Acsinte, fostul fotograf anonim a devenit una dintre cele mai interesante figuri ale istoriei României în secolul al XX-lea[…]

— Alina Pavelescu, arhivar

Texte

Textele integrale din prezentul volum pot fi obținut în mod gratuit, în format PDF.

Parteneri media

Photo Romania Festival 2015
Modernism
Literatura de azi
Gura Ialomiței
Radio Campus

Comandă cartea

Albumul poate fi cumpărat online.
Acsinte a primit în dar, pentru fiecare cadru, o clipă din viața fiecăruia. Noi însă, noi avem șansa de a privi în trecut peste generații, de a contempla la cei care am fost și la cei care am devenit.
Bădoiu Andrei

Chimist, poet

Sunt rare proiectele de o asemenea anvergură și importanță istorico-socială precum „Colecția Costică Acsinte“ și mult mai puține cele inițiate, susținute și dezvoltate de o singură persoană.
Maria Zaru

psiholog

Acsinte este un portretist cu ritualuri simple: o pânză simplă ici, dincolo un scaun, un lințoi cu un desen aproape șters… totul ascuns în argintul încă protejat de emulsii ce nu au putut sensibiliza „oamenii noi“.
Constantinescu Nicolae

Information architect, kosson.ro

Fotografiile din album nu spun o istorie străină, ci surprind frânturi ale unei realități și ale unui trecut adesea ignorat. Ele au imortalizat viața de zi cu zi a oamenilor „mărunți“ din interbelicul provincial. Un interbelic aflat parcă la ani distanță de cafenelele și boema Micului Paris.
Ștefan Bosomitu

istoric

Ce vedem nu sunt niște fotografii, ci o radiografie a unor suflete și a unor timpuri, o adevărată analiză cu nimic mai prejos realizată decât a celor mai importanți romancieri ai lumii…
Dinu Lazăr

fotograf

Recuperarea fotografiilor lui Costică Acsinte transformă micul târg al Sloboziei într-un loc emblematic al civilizației românești.
Alina Pavelescu

arhivist

După ce privești acest album ai revelația că oamenii de acum o sută de ani erau la fel ca noi dar și diferiți, pentru că pe fața lor se citește mai multă puritate și mai puțină minciună.
Silviu Gheție

fotograf

Toți oamenii care au trecut prin studioul fotografului, Foto-Splendid Acsinte, merită recunoștință veșnică pentru răbdare, postură, pentru felul în care s-au pregătit să lase istorie.
Constantin Nimigean

Fondator și editor, oitzarisme.ro

Salut apariția unui astfel de album și să sper că, privind înapoi, ne vom orienta curând mai bine și către înainte, mai ales în acestă epocă, în care banalul tinde să ia cu brio locul convingerilor profunde.
Țintă Cristina

Editor șef, foto4all.ro

Plăcuțele de sticlă care ne-au rămas de la Costică Acsinte recompun din cioburi, ca într-un joc de copii, o lume care nu mai e, o lume străină de noi pentru că timpul ei se rostogolea mai încet.
Anca-Maria Pănoiu

Etnolog

Priviți cum un colț de lume modestă se miră la fotograf…
Răzvan Ciucă

Muzeograf

Pentru istoria socială, Arhiva Acsinte e curată comoară. La fel, pentru istoria Bărăganului, destul de săracă în astfel de mărturii.
Filip-Lucian Iorga

istoric

Colecția Costică Acsinte este o lecție de fotografie, de modestie și de dăruire.
Vasile Dorolți

Fotograf, membru fondator, 7zile

This album is about the life of people in all their glory, a photographic ecstasy, a true ontology quest, not just a remember.
Beatrice Popa

Scriitor, producător TV

Colecția Costică Acsinte — amintiri abandonate în paragină descoperite de arheologul lor, C.P.
Jonathan Morse

Profesor, Universitatea Hawaii

Comandă cartea

Albumul poate fi cumpărat online.

Pentru cei ce nu pot, dintr-un motiv sau altul, să intre în posesia unui exemplar al albumului am pregătit o galerie cu toate fotografiile ce au fost selecționate pentru primul volum din seria Foto Splendid.

Vizionare plăcută!

Cezar Popescu recognizes the Luminous Endowment for Photographers for making a significant financial contribution to support the Memories and Stories preservation of the Costică Acsinte Archive project. Without such support, this project would not have been possible.